Annons
AnnonsFRÅGA OM ORTOREXI / ÄTSTÖRNINGAR?


Fick en kommentar jag tycker är väldigt viktig att svara på…

Du är så fin! Du utstrålar verkligen hälsa 🙂

Jag har en fråga, har tyvärr hamnat i ätstörningar/ortorexi och tappat otroligt mycket i vikt (45,3 kg till mina 169 centimeter). Jag får hjälp och kämpar mig tillbaka ett litet steg i taget. För mig är det oerhört viktigt att få fortsätta träna under mitt tillfrisknande och jag vet att du har lyckats gått upp i vikt och bygga muskler. Det är mitt mål också. Jag tror inte att jag kommer må bra av att utesluta träningen helt, även om jag vet att mitt BMI just nu är för lågt för högintensiv träning. Har du några tips? Hur skulle du göra med träningen? Har du några tips om kosten. Jag vill gå upp  vikt på ett hälsosamt sätt, läkarna vill att jag ska drick näringsdrycker med massa konstiga e nummer, sötningsmedel och tillsatser. Mina dietister föreslår vitt bröd med sockermarmelad och margarin… det är inte sättet jag vill gå upp i vikt på och jag tror inte att det är det som kommer hjälpa mig att bli frisk heller. DU är en stor förebild för mig och du visar att man inte behöver vara rädd för att äta riktig mat. Tack för det, det betyder oerhört mycket. Hoppas du har en fin tredje advent!

SVAR: Tack så jätte mycket för din kommentar och fina ord, de värmer verkligen <3

Tråkigt att höra om din ätstörning men grymt starkt att du tagit tag i det och sökt hjälp och vill bli frisk. Alla har olika åsikter men för mig är det konstigt att de rekommerar just produkter med e-ämnen och mat med massa socker. Näringsdryckerna kan vara bra som mellanmål och för de personer som kanske är ”rädda” för mat och inte får i sig näring på annat sätt. Men jag ser inte vitsen av att du ska äta vitt bröd med sockerpålägg? Du skulle lika gärna kunna äta ett fullkornsbröd med massa bregott och skinka och ost och få i dig lika mycket energi fast med bättre näringsämnen.

När jag skulle upp i vikt så såg jag till att äta ofta och tills jag var mätt och lite till. En dag såg ut så här:

7.00 Frukost

10.00 Mellis

12.00 Lunch

14.00 Mellis

17.00 Mellis

19.00 Middag

21.00 Mellis

Jag käkade mycket naturella nötter, avokado, ost, smör och olja och bytte ut alla lättprodukter mot orginal/helfeta produkter. La också till mer kolhydrater i kosten som fullkornsbröd, pasta, quinoa, ris mm. Räknar du kalorier eller kollar innehållet på allt du äter? Sluta med det, för det sätter griller i huvudet på dig. Ät det du är sugen på och hur mycket du vill! Är du sugen på en chokladbit så ta en chokladbit. Försök att njuta av all underbar och god mat och se det som det faktiskt är, något bra för din kropp.

Förstår att du inte vill lägga av helt med träningen men det kan vara bra att dra ner på den och bara köra lätt träning då kroppen behöver all energi du stoppar i dig till att återställa kroppen och hitta tillbaka till rätt vikt. Självklart ska du inte bara ligga still utan vanlig vardagsmotion borde du få utöva. Ta upp det med din läkare.

Vill också tillägga att jag är ingen läkare utan talar från mina egna erfarenheter. Jag tycker du ska lyssna på dina läkare men ifrågasätta varför du måste äta måltidsersättning och inte vanlig mat? och vad deras anledning är att ge dig snabbakolhydrater och socker när det finns andra alternativ med lika mycket energi men som innehåller bättre näringsämnen?

Önskar dig stort LYCKA TILL och är helt säker på att du kommer klara det här! Kramar, Ida

 

TAGGAR
1 028 kommentarer | Translate
OM IDAARKIVAnnons
Annons

Laddar