Annons
Annons



VILKET BRÖD ÄR NYTTIGT?


RUBRIK ÖNSKAD AV ER.

Brödhyllan i mataffären är en hel djungel av olika sorters bröd som nästan allihop är samma sak fast i olika förpackningar. Haha nej men nästan. Visst finns det bättre och sämre bröd men jag skulle alla gånger välja ett hemmabakt bröd istället. Men har man inte tid att baka själv så skulle jag kolla efter ett bröd med så kort innehållsförteckning som möjligt. Ju mindre konstigheter som är instoppat i brödet desto bättre. Sedan skulle jag också kolla efter ett bröd utan vetemjöl eller med så lite vetemjöl som möjligt.

I innehållsförteckningen så står alltid den ingrediens som det finns mest av först. Kollar man så ser mat att vetemjöl står först, även på ”fullkornsbröden”.

LINGONGROVA FRÅN PÅGEN.

Tar vi tex. det populära ”fullkornsbrödet” Lingongrova så innehåller det:

Vetemjöl, vatten, fullkornsrågmjöl*, surdeg på råg (9%), klippt fullkornsråg*, siktat rågmjöl, sirap (glukos, sackaros och fruktos), fullkornsvetemjöl*, vetegluten, vegetabilisk olja av raps, jäst, socker, vört, lingon (1,5%), röda vinbär, förjäst vetemjöl, mannagryn, salt, maltmjöl av vete och vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471, E482).

Väldigt mycket konstigheter, vetemjöl som första ingrediens och det innehåller dessutom både socker och sirap. Äter man Lingongrova för att man tror att det är ”grovt” och för att vara nyttig så kan man sluta med det. Man kan lika gärna äta ett ljust bröd då man kan säga att Lingongrova är ett ljust bröd i mörk förpackning.

DANSKT RÅGBRÖD.

Men tar vi tex ett Danskt Rågbröd från Fazer så innehåller det:

Vatten, surdeg av råg, fullkornsrågmjöl, rågkärnor (20 %), siktat rågmjöl, vetemjöl, ströbröd (rågbröd), maltsirap av korn, jodberikat salt (1,2 %), ättika, jäst, surdegspulver av råg, rapsolja, sirap, kornmaltsmjöl.

Här står rågmjöl först och vetemjöl kommer inte för ingrediens nr 6. Som ni ser är heller inte innehållsförteckningen lika lång vilket oftast innebär att brödet innehåller mindre skit.

Så vill man vara ”nyttig” så skulle jag välja Danskt Rågbröd istället för Lingongrova.

Hoppas att ni har fått lite mer klarhet? Även om brödet är mörkt eller att det står på framsidan att det är fullkorn och supernyttigt så kolla baksidan och innehållet och bedöm själva.

Men som jag skrev ovan så skulle jag alla gånger välja att baka mitt eget bröd så man slipper alla konstiga tillsatser. Här kommer ett recept på ett grymt gott och enkelt bröd man kan göra hemma –> http://idawarg.chic.se/recept-pa-nyttigt-brod/

Tipsa gärna nedan om ert nyttigaste bröd som ni köper i butik eller bakar själva?

 

TAGGAR
1 937 kommentarer | Translate
OM IDA



ARKIV



Annons




Annons

Laddar